25 poäng i Göteborgs Posten

Skribent Björn Persson

Man skall som bekant inte tro på allt som står i tidningarna, men just den här gången så tycker vi nog att det var lite extra läsvärt.

Koka

Mellanpris 5 fyrar

Koka

Modernt
Publicerad 16 maj 2015 Uppdaterad 16 maj 2015

Krogrecensionerna på den här sidan brukar vanligtvis skrivas i strikt kronologisk ordning. Vi sätter oss, vi äter och dricker, vi lämnar ett omdöme. Den här gången måste vi dock göra på ett annat vis. Det är nämligen sällsynt med en smakupplevelse som blåser upp dörrarna till ett helt nytt rum i vår relation till mat.

Desserten som vi serveras på Koka gör just detta, den vräker oss nästan bokstavligen av stolen.

Inbäddad i en rejäl kula glass och draperad i kolapulver gömmer sig en karamelliserad äggula. Vi får tipset av servitören att skeden ska stickas rakt ned i gulan för att vi ska få med oss alla smaker upp i munnen. Så vi knäcker den tunna hinnan och ser hur det trögflytande ägget glider ut i glassen innan smaksensationen slår en perfekt avvägd frivolt i våra munnar. Jo, detta kanske är en kusin till klassikern crème brûlée men den är på en helt annan nivå när det gäller smak och elegans. Denna lilla skapelse är något vi omedelbart förälskar oss i, men som samtidigt utmanar föreställningen om vad en efterrätt kan vara. Skynda er till Viktoriagatan innan den försvinner från menyn.

Här skiftar nämligen maten efter humör och säsong. Som gäst väljer man mellan tre-, fem- eller sjurättersmenyer och sedan är det bara att njuta av resan. Vi väljer varsin trerätters (480 kr) och tänker att redan hyllade Koka, uppföljaren till finkrogen Kock & Vin, ska kunna leverera även i begränsat format.

Så blir det också. Efter att ha neutraliserat våra smaklökar med en enkel buljong, vilket ju för övrigt är det hetaste heta bland health food-folket på Manhattan, serveras vi en picklig öring toppad med romkorn stora och vackra som ädelstenar och små ljusgröna granskott som plockats under helgen av krögarens barn. Granskott är just barndomssmak för en av oss, frisk skogsluft och vårsol kombinerad med den speciella, syrliga, fruktiga smaken av granskott plockade direkt från träden. Här blir det en del av en fräsch, nästan hurtig och mycket svensk liten rätt.

För den av som valt det tillhörande vinpaketet kombineras öringen med ett piggt vin från österrikiska Josef Ehmoser. På andra sidan är det alkoholfritt öl som gäller. Bra med alternativ för drycken på samma vis som menyerna kan anpassas efter särskilda önskemål utifrån allergier eller annat.

Kvällens andra rätt är anka som kommer i små skivor, perfekt rosa i köttet och vars lite fadda smak stöttas upp av ramslök, sticklök och inte minst en kräm på gräslök, intensivt grön i färgen. Ovanpå ett duntäcke av finriven, smakrik kryddost. Till detta ett glas vintage-crianza på druvan Tempranillo från Pago de los Capellanes som återfinns i Duerodalen nära Pedrosa.

Inredningen på Koka har dock ingenting spanskt över sig utan är stram, snygg och påfallande behaglig någonstans i skärningspunkten mellan nordiskt och japanskt. Vi uppskattar detaljer som hur besticken läggs upp och hur smöret placeras på varsin liten sten. Men också det enkla konstverk som är sättet som handdukarna är placerade inne på toaletten. På Koka märks engagemanget in i minsta lilla detalj och ändå känner man sig helt avstressad så fort man kliver innanför dörren.

För att uttrycka det på enklast möjliga sätt – på Koka mår man underbart bra.

 

Maten: Innovativ, utmanande och säsongstyrd mat med västsvensk prägel.

Drycken: Vinpaketen är nogsamt anpassade, bra alkoholfria alternativ finns.

Prisnivå: 4

Vegetariskt: Finns på menyn men framförallt kan maten anpassas i diskussion med personalen.

Stämning: Behaglig, plus för närodlad GBG-musik i högtalarna.

Tillgänglighet: En liten trappa direkt i entrén.

Ljudnivå: Behaglig även om det är mycket folk i lokalen.

Uteätarnas nota för två: 1495 kronor (Två trerätters menyer, ett bantat vinpaket med lite mindre i glasen, 2 ostar, kaffe och alkoholfritt öl).

Allra bäst: Matupplevelsen, men även den behagliga miljön.

Kan bli bättre: Utmaningen är att konstant hålla den höga klassen.

Betyg:

Mat 20/20

Service 5/5

Totalt 25

http://www.gp.se/krog/mellan/mellan5fyrar/1.2712410-koka

 

Skriv en kommentar