8 Jan
2014

Kock & Vin går in på slutspurten – nya Koka tar över stafettpinnen

Skribent Björn Persson

Kock & Vin går in på slutspurten – nya Koka tar över stafettpinnen

Med missionen att förnya det svenska köket med västkusten som utgångspunkt blev Kock & Vin på Viktoriagatan i Göteborg tidigt en favorit bland gäster och krogrecensenter. Detta belönades med stjärna i Guide Michelin och dubbla tredjeplatser i Sverige med Internationell Mästarklass enligt White Guide.

Nu, 14 år efter starten, ställer vi oss självkritiskt frågan om Kock & Vin verkligen andas modern västsvensk gastronomi? Håller vi måttet som krävs i internationell toppkonkurrens? Är både mat, service och inramning i världsklass?

Vårt svar är enkelt och radikalt: Kock & Vin går till historien och ersätts av nya Koka.

I samarbete med en av landets ledande krogarkitekter, Johan Olsson på göteborgsbaserade Bornstein & Lyckefors skapar vi en modern gourmetrestaurang för vår tid. Tillsammans ska vi ge den ärorika kroglokalen en värdig omstart med mer tidsenlig stil på både gastronomi, atmosfär och design.

-Med Familjen och Spisa har vi berikat staden med två moderna restauranger av god internationell klass. Men för att Göteborg på allvar ska kunna utmana på den gastronomiska stjärnhimlen måste stans ledande restauranger våga ta steget fullt ut. Jag hoppas att Koka kan bli lokomotivet som drar Göteborg fram till en topplats även internationellt, säger Björn Persson.

Vänner av Kock & Vin kommer att känna igen sig på Koka. Matmässigt fortsätter vi utveckla, renodla och förfina det vi byggt upp. Vårt prio på lokala odlare och råvaror kvarstår, liksom ambitionen att låta smaken stå i fokus tillsammans med de mest intelligenta dryckeskombinationerna och en modern serviceupplevelse.

Kock & Vin stänger den 2 februari. När Koka öppnar några veckor senare (exakt datum återstår) kommer gästerna att mötas av en inredning som domineras av ljus gran och vinröda passepartouter som ramar in det unika glastaket från sent 1800-tal. Vi samarbetar med ledande västsvenska formgivare, t.ex. Staffan Holm som designat den bekväma och eleganta stolen Grace, specialdesignade bord täckta i svenskt skinn från Artique i Göteborg och den vackra lampan Ascent designad av norskfödde Daniel Rybakken, nu verksam från Göteborg. Kokas eget vattenglas med tillhörande karaffer har designats av Jeanette Lennartsdotter och tillverkats vid Steninge Glashytta i södra Halland.

 

 

Kommentarer

  1. Christina Manne februari 3, 2014

    Så spännande det låter.Ser jag fram emot. Vi ses Björn!

Skriv en kommentar