KOKAs Köksmästare Johan Björkman rekomenderar

Skribent Björn Persson

krabba

Är det någon gång man ska jobba med krabba så är det efter tredje måndagen i september. ”Hummerpremiären”. Då är krabbor praktiskt taget gratis efter hela Bohuskusten. Det går säkerligen tio krabbor på en hummer, så det anses som bifångst man helst bara blir av med.

Krabbtaska som den också kallas för lever från östra Atlanten och Nordnorge ända ner till Marocko. Den är ca 20 cm över skölden och har kraftiga klor som är svarta längst ut.

När du ska koka krabban brukar jag ta 3 l vatten och 1 dl salt per krabba. Tvätta dem väl och lägg i kokande vatten. Låt koka i ca 12-15 minuter och svalna sedan av dem i sitt spad.

Köttet som sitter i klon och under skölden är av helt olika konsistens och smak. Kloköttet är milt och lite trådigt i texturen, det andra har en krämig konsistens och är kraftig i smaken. Detta kallas i folkmun för ”krabbsmör”.

Morfar åt det med hovmästaresås på toast med citron och massor av plockad dill. Man kan även plocka upp köttet i en stor skål blanda med tärnat tomatkött hackad persilja och rivet citronskal och därefter vända upp det hela kalaset med nykokt pasta. Man kan blanda köttet med någon form av stuvning, lägga tillbaka i skalet och gratinera. Det går att variera i det oändliga.

På krogen använder vi alltid krabba på något sätt under hela hösten. Det kan vara som en buljong när gästerna kommer, som förrätt eller som tillbehör till en fiskrätt. Man får en fantastisk majonäsliknande kräm bara genom att mixa ”smöret” på kokta krabbor. Krabba funkar även med bäriga smaker som t.ex. vinbär, björnbär eller krusbär.

Skriv en kommentar