Nu brygger vi öl!

Skribent Björn Persson

I dag fredagen den 8/6 så brygger vi veteöl tillsammans med Oceanbryggeriet i Göteborg. En tapper skara från Kock & Vin, Familjen och Björns Bar skall mosa krusbär, riva ingefära med mera inför uppkryddningen av vörten. Tanken är att vi skall kunna återupprepa succén från 2010 då vi bryggde vårt första öl VIT 2010.

Under dagen så kommer vi att uppdatera med mer bilder och info om hur det går.

Emil mixar mashen (kryddningen) av krusbär, citrusskal, ingefära till brygden.

Tom slår mashen i koket.

Efter koket dax för lite jäsning. Nu får vi vänta några dagar.

Men vad hittar vi här??

Drav (det urlakade vetet och kornet). Det måste man kunna göra något roligare än biogas på. In i köket och labba.

Fredag den 15/6. Väntans tid är över. Ölen är färdigjäst, kyld och fått vila ett par dagar på gästtank. Nu skall vi prova…..

Jag är så lycklig. De små  förändringarna i receptet från förra satsen märks tydligt. Den något ökade dosen krusbär ger bättre syra, perfekt integrerad beska och en riktigt kul innehållsrik längd på smaken där ingefära, kardemumma anas utan att ta över.

Till min hjälp hade jag min son Svante (han fick dock bara lukta).

Att bryggare Thomas Bingebo gillar bärsen går inte att ta miste på. Han talar om förfinade tillverknings metoder med snabbare nedkylning bland annat som en förklaring till resultatet. På söndag justerar vi kolsyran. På tisdag buteljerar, etiketter skall komma på onsdag. Ber att få återkomma med lanseringsdatum.

Ölen klar. Onsdagen den 27/6 så lanseras den på Familjen mellan 16:30-17:30 och på Björns Bar mellan 17:00-18:00. Bryggare Bingebo har lovat att titta förbi. På bägge restaurangerna bjuds lite tilltugg och provsmakare till alla som följer oss på Twitter eller gillar os på Facebook. (alla andra som gillar oss är också välkomna)

Skriv en kommentar